Què són els Eixos Verds?

A Castelldefels estem fent un esforç per definir cap a on ha d’evolucionar la nostra ciutat en les dècades vinents. El moment de fer-ho és ara, quan tot just està cristal·litzant el nou Pla Director Urbanístic (PDU) Metropolità que fixarà les regles del joc per a l’urbanisme dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Tenim una oportunitat única per establir criteris per endreçar la nostra ciutat i superar les limitacions de l’actual planejament urbà, que data del període predemocràtic, doncs està fet en el 1976, quan Castelldefels tenia poc més de 20.000 habitants i no els 69.000 actuals. Quan la idea d’un equipament era la d’una cosa allunyada de la centralitat, i espais com el mar o la muntanya no tenien el valor que avui els donem.

Aquest nou instrument ens permetrà impulsar els sis Eixos Verds amb què unirem els dos gran espais naturals, el mar i la serralada del Garraf, que fan de Castelldefels un espai privilegiat. Aquest és el nostre gran objectiu.

Tenim una oportunitat de trencar amb l’asfalt i aconseguir que la natura penetri arreu de la ciutat amb nous espais i corredors verds que serveixin per relligar les zones naturals que tenim al nostre voltant, ampliant-les, protegint-les i donant-les-hi un paper protagonista. Totes les zones verdes urbanes ja les estem renaturalitzant, amb nous criteris respecte al reg, manteniment i adaptació al canvi climàtic.

Hem d’aconseguir que tots els barris formin part del municipi, que qualsevol racó de la ciutat tingui al seu abast espais els equipaments i l’activitat comercial imprescindibles perquè els ciutadans no es vegin obligats a fer desplaçaments per poder desenvolupar la seva vida quotidiana.

Volem protegir també els espais naturals, molt especialment els de la muntanya. I per això hem de redefinir el nostre límit amb el Garraf, el que passa per convertir una bona part de les zones edificables properes al massís en espai forestal incorporat al Parc Natural.

Al mateix temps, volem donar una resposta imprescindible a realitats que, com el canvi climàtic, ni tan sols existien quan es va redactar l’actual normativa urbanística. Realitats que ens obliguen a pensar com afrontar uns incendis que tots els indicadors ens diuen que seran cada cop més freqüents i que poden posar en perill les vides i els béns dels nostres conciutadans.

Els Eixos Verds són una eina que ens ha de servir per aconseguir una part de l’habitatge social que els nostres veïns reclamen, amb raó, i evitar que els joves, la gent de Castelldefels, no sigui expulsada de la seva ciutat. I que la gent gran també tingui habitatge on continuar la seva vida amb qualitat i en comunitat.

I parlem també de completar una proposta que ja ha mostrat el seu èxit, doncs dos dels eixos verds ja estan en funcionament, pràcticament acabats.